Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

Παρέμβαση εργαζομένων και ανέργων στην «Κοινωφελή Εργασία» στην Αργολίδα



Παρέμβαση πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στα κοινωφελή προγράμματα από την Αργολίδα.

Παρακάτω ολόκληρο το κείμενο της παρέμβασης.


Δύο μήνες εργασίας συμπληρώνουμε στην Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας με το λεγόμενο πρόγραμμα «Κοινωφελούς Εργασίας» πεντάμηνης διάρκειας και αρκετοί από εμάς παραμένουμε απλήρωτοι. «Προγράμματα κοινωφελούς εργασίας», «voucher», «επιταγές επανένταξης» «ωφελούμενοι άνεργοι», «δημιουργία εκατοντάδων χιλιάδων νέων θέσεων απασχόλησης το 2014». Λέξεις που συνθέτουν το παζλ μιας μαζικής επιχείρησης εκμετάλλευσης των ανέργων μέσα σε συνθήκες εκτεταμένης φτώχειας και του 30% της επίσημης ανεργίας που δημιούργησαν οι μνημονιακές πολιτικές της κερδοφορίας του κεφαλαίου και της λιτότητας.
 

Πρόκειται για πρόγραμμα βαθιά αντεργατικό, υπερεκμετάλλευσης των ανέργων, ξεδιπλώνοντας τον επιθετικό χαρακτήρα του κόσμου του κεφαλαίου απέναντι στον κόσμο της εργασίας αφού καταργεί κάθε έννοια εργατικού δικαιώματος,. Για να γίνει αυτό ονομάζει ωφελουμένους όσους εντάσσονται και εργάζονται με αυτό. 

Με την εφαρμογή αυτού του προγράμματος καταπατάτε κάθε έννοια εργατικού δικαίου, συλλογική σύμβαση, άδεια, κ.α. και εισάγει στην αγορά εργασίας συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα.
 

Καθορίζεται μάλιστα το ημερομίσθιο με βάση τον ηλικιακό διαχωρισμό των εργαζομένων με το ποσό των 427 ευρώ μηνιαίως όταν είναι μέχρι 25 χρονών και 490 ευρώ μηνιαίως όταν είναι πάνω από αυτό το όριο ηλικίας. Με αυτόν τον τρόπο καταργούνται οι ειδικότητες, η προϋπηρεσία, το επίδομα τέκνων κλπ., κατά παράκληση των νόμιμων αμοιβών που προβλέπονται από τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.
 
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
 

- να πληρωθούν άμεσα οι εργαζόμενοι, χωρίς άλλη καθυστέρηση και να καταβάλλεται η μισθοδοσία τους δυο φορές το μηνά γιατί έχουμε σταθερές μηνιαίες και άμεσες ανάγκες.
 

- πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, δηλαδή: σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου με 2 μέρες άδειες τον μήνα, αναρρωτικές άδειες, δώρα Πάσχα/Χριστουγέννων, επιδόματα (τριετίας, πτυχίου, αδείας κτλ.), αποζημίωση σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος, συνδικαλιστικά δικαιώματα – αναγνώριση του δικαιώματος συμμετοχής σε απεργία.
 

- καμία απόλυση στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Να μην καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες ως «προσωρινοί», διαφορετικά να μας αναγνωρίζεται δικαίωμα ανανέωσης της σύμβασης και μονιμοποίησης. Μέχρι τότε δεν καλύπτουμε σαν «πολυμηχανήματα» όλες τις δουλειές, αλλά εκτελούμε συγκεκριμένα καθήκοντα με τα αντίστοιχα ένσημα και με τις απαραίτητες για κάθε εργασιακό χώρο συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας.
 

- αυξήσεις στους μισθούς και τα επιδόματα ανεργίας, που θα καλύπτουν όλους τους ανέργους χωρίς προϋποθέσεις, γιατί κανείς δεν ζει με 400 ευρώ.
 

- την άμεση απόσυρση της ρύθμισης περί διαγραφής από τον μητρώο ανέργων, όσων δεν αποδέχονται θέση κοινωφελούς εργασίας.
 

Αγωνιζόμαστε για μόνιμη σταθερή εργασία με δικαιώματα και αξιοπρεπή μισθό για όλους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. 

Πηγή -  http://http://www.argolikeseidhseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου