Τετάρτη, 5 Φεβρουαρίου 2014

Κοινή συνέλευση Συλλόγου Εργαζομένων και εργαζόμενων στα κοινωφελή προγράμματα στην Π.Ε. Ηλείας

Την πρωτοβουλία ενός γόνιμου διαλόγου με τους πενταμηνίτες που έπιασαν δουλειά στις υπηρεσίες της ΠΕ Ηλείας στο πλαίσιο του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας του ΟΑΕΔ, με στόχο βεβαίως να τους στηρίξει στο νέο τους εργασιακό περιβάλλον, έλαβε το Δ.Σ του Συλλόγου Εργαζομένων στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας.Στόχος της συνέλευσης ήταν να οργανωθούν για την επίλυση των προβλημάτων τους.

Παρακάτω παραθέτουμε τo κείμενο που βγήκε από αυτή την πρώτη συνέλευση των μόνιμων εργαζομένων και των «ωφελούμενων» με τα αιτήματα τους :

Όταν η μνημονιακή κυβέρνηση αφαιρεί το δικαίωμα στην εργασία και το αντικαθιστά με προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας», τότε η μοναδική επιλογή των ανέργων για να εργαστούν και να ζήσουν είναι αυτά τα προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας και φθηνού εργατικού δυναμικού. 

Χιλιάδες από εμάς του ανέργους χρησιμοποιούμαστε για να καλύψουμε κενά που δημιουργήθηκαν από τις διαθεσιμότητες και τη διακοπή συμβάσεων. Γινόμαστε όχημα για την κατάργηση της σταθερής δουλειάς με δικαιώματα και αντικείμενο εκμετάλλευσης για προεκλογικές σκοπιμότητες.
 
Κάποιοι θα πουν ότι πρέπει να είμαστε και ευχαριστημένοι, έστω και με αυτό το «αντίδωρο», στην περίοδο της κρίσης, αλλά η αλήθεια είναι ότι:

• Παραβιάζεται η εθνική συλλογική σύμβαση και ο βασικός μισθός των 586 ευρώ.
• Καθορίζεται το ημερομίσθιο με βάση τον ηλικιακό διαχωρισμό των εργαζομένων αυτών και αμείβονται με το ποσό των 427 ευρώ μηνιαίως όταν είναι μέχρι 25 χρονών και 490 ευρώ μηνιαίως όταν είναι πάνω από αυτό το όριο ηλικίας.
• Καταργούνται η ειδικότητα, οι σπουδές, η προϋπηρεσία, το επίδομα τέκνων κ.λπ., κατά παρέκκλιση των νόμιμων αμοιβών που προβλέπονται από τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.
 
Εκφράζουμε την αντίθεσή μας σε αυτή τη βάρβαρη πολιτική, υπερεκμετάλλευσης των άνεργων, γιατί αρνούμαστε να ζήσουμε εμείς και τα παιδιά μας ως σκλάβοι του 21ου αιώνα.
 
Διεκδικούμε και απαιτούμε τα εξής:

• Βασικό μισθό για πλήρες ωράριο, καθορισμένο με βάση την εθνική συλλογική σύμβαση, χωρίς καθυστερήσεις στην καταβολή του.
• Κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών των ωφελουμένων που ενώ έχουν υποχρεωτικά κύρια ασφάλιση σε ασφαλιστικούς φορείς εκτός Ι.Κ.Α. (π.χ. μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι), δεν καλύπτονται από το πρόγραμμα.
• Έκδοση βιβλιαρίου υγείας από την πρώτη μέρα εργασίας.
• Αναγνώριση της ανάγκης για την προστασία της μητρότητας και της ανατροφής τέκνου.
• Χορήγηση κανονικής, αναρρωτικής, μητρικής άδειας.
• Δυνατότητα άσκησης του δικαιώματος στην απεργία.
• Επίδομα ανεργίας για όλους μετά το πέρας του προγράμματος, χωρίς όρους και προϋποθέσεις και απόδοση αποζημίωσης απόλυσης.
• Τοποθέτησή των ωφελουμένων στους φορείς υποδοχής σύμφωνα με τις ανάγκες των φορέων και αξιοποίηση του ειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού.
• Προσδιορισμός του ρόλου τους στις διοικητικές διαδικασίες, οι αρμοδιότητές τους και το δικαίωμα της υπογραφής τους.
• Πρόβλεψη για τις υπηρεσιακές μετακινήσεις, τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, όπως επίσης και για την περίπτωση ατυχήματος εν ώρα εργασίας.
 
Δεν ξεχνάμε ότι είμαστε περιστασιακά εργαζόμενοι, γι’ αυτό διεκδικούμε κάτι καλύτερο για εμάς, τις οικογένειές μας, τους φίλους μας, το μέλλον όλων.
Καλούμε και τους άλλους εργαζόμενους σε αντίστοιχα προγράμματα για συντονισμό και κοινή διεκδίκηση.
 
Αγωνιζόμαστε για μόνιμη σταθερή εργασία με δικαιώματα και αξιοπρεπή μισθό για όλους. Απαιτούμε να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα των εργαζομένων.
«Ωφελούμενοι» προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας της Περιφερειακής ενότητας Ηλείας


Πηγή - εφημερίδα Πρωινή

 http://ilialive.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου