Τετάρτη, 26 Μαρτίου 2014

Συνέλευση εργαζομένων στα κοινωφελή προγράμματα του ΕΣΠΑ στο Ρέθυμνο!

 Άλλη μία συνέλευση για τα κοινωφελή προγράμματα δημιουργήθηκε ,αυτή τη φορά στο Ρέθυμνο ,εμείς παραθέτουμε ενδεικτικά ένα κείμενό τους και την διεύθυνση του blog τους
Σε κάθε δήμο ,σε κάθε περιφέρεια και μία σύνελευση ,με τους εργαζόμενους μαζί...
 
Οι εργαζόμενοι στα κοινωφελή προγράμματα ΕΣΠΑ σε θέσεις πλήρους απασχόλησης, οργανωνόμαστε γύρω από συνέλευση και διεκδικούμε συλλογικά τα δικαιώματά μας. Δεν δεχόμαστε να είμαστε ωφελούμενοι. Είμαστε ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.

 ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΠΕΝΤΑΜΗΝΙΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΑΜΑΡΙΟΥ
Τα τελευταία χρόνια, με αιτιολογία την κρίση και τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, χιλιάδες άνεργοι και άνεργες βρίσκουν θέση σε κάποιο από τα προγράμματα ωφελουμένων του ΟΑΕΔ, όπως τα πεντάμηνα κοινωφελούς εργασίας.
Χιλιάδες από εμάς τους ανέργους «προσλαμβανόμαστε» για να καλύψουμε κενά που δημιουργήθηκαν από τις διαθεσιμότητες και τη διακοπή συμβάσεων, καθιστώντας μας μέσο για την κατάργηση της σταθερής δουλειάς με δικαιώματα.
Κάποιοι θα πουν ότι πρέπει να είμαστε και ευχαριστημένοι στην περίοδο της κρίσης, αλλά η αλήθεια είναι ότι:

Προσληφθήκαμε χωρίς την υπογραφή σύμβασης εργασίας, αλλά μόνο με αναγγελία πρόσληψης, κάτι που μας καθιστά «ωφελούμενους» αντί για εργαζόμενους. Στην ουσία δεν ορίζεται επίσημος εργοδότης και οι συνθήκες εργασίας μένουν ακαθόριστες. Συγκεκριμένα, όπως άτυπα ενημερωθήκαμε μετά την ανάληψη των καθηκόντων μας, στερούμαστε βασικά εργασιακά δικαιώματα όπως η υπαγωγή στην ενιαία αρχή πληρωμών, η άδεια (κανονική, αναρρωτική, ειδική), η ασφάλιση στο οικείο ταμείο για κάθε ειδικότητα (μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι), το δικαίωμα στην απεργία.
Οι «ωφελούμενοι» ανά την επικράτεια κλήθηκαν να εργαστούν χωρίς να υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός για την αξιοποίησή τους. Παρατηρείται το φαινόμενο της τοποθέτησης εργαζόμενων σε θέσεις ασύμβατες με την ειδικότητά τους καθώς και το ότι οι υπηρεσίες ήταν ανέτοιμες για την υποδοχή του πλήθους των εργαζομένων. 
Αποδεικνύεται λοιπόν ότι οι προσλήψεις έγιναν περισσότερο για να αναστραφούν οι δείκτες της ανεργίας και για να ικανοποιηθεί το κοινό αίσθημα παρά για να δουλέψουν αποδοτικότερα οι υπηρεσίες. Στην πραγματικότητα αποτελεί πολιτική επιλογή η παγίωση της συγκεκριμένης μορφής εργασίας και η επέκτασή της μετά την απόλυση των μόνιμων συναδέλφων που τίθενται συστηματικά σε διαθεσιμότητα.
ΚΑΛΟΥΜΕ
 
  • Όλους τους εργαζόμενους να οργανωθούν σε σωματεία και σε συνελεύσεις για να διεκδικήσουν τα αυτονόητα εργασιακά δικαιώματα.
  • Τις οργανωμένες κοινωνικές και πολιτικές συλλογικότητες να πάρουν θέση και να
  • συμμετέχουν με κάθε τρόπο στον αγώνα μας.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

  • Όλους τους πολίτες να κατανοήσουν το βάθος του προβλήματος και να σταθούν αλληλέγγυοι στις διεκδικήσεις των εργαζομένων για αξιοπρεπείς συνθήκες και σχέσεις εργασίας.
  • Την παροχή όλων των εργασιακών δικαιωμάτων καθώς και την έγκαιρη καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους των προγραμμάτων.
  • Την άμεση κατάργηση κάθε ελαστικής μορφής εργασίας.
  • Τέλος στο καθεστώς απολύσεων και διαθεσιμοτήτων. Εργασία με αξιοπρεπείς συνθήκες για κάθε άνθρωπο.

ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου