Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

Φαινόμενα παραπλάνησης ανέργων για το πρόγραμμα Επιταγή Εισόδου 2014 από ΚΕΚ



Φαινόμενα παραπλάνησης ανέργων για το πρόγραμμα Επιταγή Εισόδου 2014 από ΚΕΚ Για ακόμη μία φορά τα λεγόμενα ΚΕΚ προχωρούν σε πρακτικές που δεν συνάδουν με τον ρόλο για τον οποίον θεσπίστηκαν. Το παράδοξο της υπόθεσης και ο λόγος που το dikaiologitika.gr αναδεικνύει το θέμα είναι ότι φτάνουν σωρηδόν οι καταγγελίες ανέργων στην ιστοσελίδα μας σχετικά με την παραπλάνηση τους σε σχέση με το πρόγραμμα Επιταγής Εισόδου 2014 το λεγόμενο και ως voucher.

Συγκεκριμένα καθημερινά φτάνουν καταγγελίες από ανέργους αλλά και απορίες σχετικά με το πρόγραμμα Επιταγή Εισόδου για το 2014 που αφορά νέους εώς 29 ετών άνεργους εγγεγραμμένους στα μητρώα του ΟΑΕΔ. Το υπουργείο Εργασίας έχει ανακοινώσει εδώ και καιρό ότι θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα για 50.000 ανέργους εντός του 2014. Στο πλαίσιο της ανακοίνωσης αυτής ορισμένα αν όχι η πλειοψηφία των Ιδιωτικών ΚΕΚ (Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης) ξεκίνησαν από μόνα τους το πρόγραμμα ώστε να ''μαζέψουν'' υποψήφιους ανέργους. Ναι και όμως μερικά ΚΕΚ ξεκίνησαν από μόνα τους το πρόγραμμα. 

Οι καταγγελίες που καταφθάνουν στο dikaiologitika.gr αναφέρουν ότι τα ΚΕΚ κάνουν τηλεφωνήματα σε ανέργους εγγεγραμμένους στα μητρώα του ΟΑΕΔ (χωρίς να μπορεί να μας απαντήσει κάποιος που βρίσκουν αυτά τα προσωπικά δεδομένα των ανέργων) και τους ενημερώνουν ότι το πρόγραμμα ξεκινάει εντός των ημερών ή ήδη έχει ξεκινήσει , ενώ παράλληλα καλούν τους υποψηφίους να δώσουν τα προσωπικά τους στοιχεία ώστε να μην χάσουν τις προθεσμίες (που σαφέστατα δεν ισχύουν) ή σε άλλες περιπτώσεις μεταξύ άλλων τους προτρέπουν να μπουν στις ιστοσελίδες τους σε ειδικό πεδίο για την αίτηση και να την καταχωρήσουν μόνοι τους. 

Εδώ θέλουμε να επισημάνουμε ότι αιτήσεις γίνονται αποκλειστικά στην ειδική ιστοσελίδα του υπουργείου Εργασίας για το πρόγραμμα Επιταγή Εισόδου στην Αγορά Εργασίας έως 29 ετών VOUCHER.GOV.GR.Έκπληκτοι λαμβάνουμε τις τελευταίες ημέρες απορίες ανέργων στο dikaiologitika όπου αναφέρονται σχετικά με το πότε θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα του Προγράμματος και έτσι διαπιστώσαμε ότι τα ΚΕΚ ενημερώνουν τους δικαιούχους ότι το πρόγραμμα έχει ξεκινήσει. 

Όλα τα παραπάνω είναι τα τεχνάσματα ορισμένων ΚΕΚ, που χρησιμοποιούνται ,ώστε να αποσπάσουν τα στοιχεία των ανέργων και να δεσμεύσουν όσους περισσότερους μπορούν ώστε με την έναρξη των αιτήσεων (φυσικά δεν έχουν ξεκινήσει) να καταχωρήσουν τις αιτήσεις για λογαριασμό τους, ώστε να καταρτιστούν οι άνεργοι εκεί.

Το όφελος των ΚΕΚ καθαρά οικονομικό αφού λαμβάνουν ένα ποσό για κάθε καταρτιζόμενο που θα ενεργοποιήσει την επιταγή εισόδου στο δικό τους κέντρο εκπαίδευσης. Στο περσινό πρόγραμμα της Επιταγής εισόδου είχαν εμφανιστεί πάλι τα ίδια φαινόμενα και προκάλεσε την έντονη αντίδραση της ΓΣΕΕ και των συνδικαλιστικών οργανώσεων βγάζοντας ανακοίνωση όπου καλούσε το υπουργείο Εργασίας να πάρει μέτρα για την προστασία των ανέργων.

 Όμως δεν έγινε απολύτως τίποτα αφήνοντας τους ανέργους στο έλεος των γενικευμένων πρακτικών αθέμιτου ανταγωνισμού που αναπτύσσονται από πάροχους επαγγελματικής κατάρτισης (ΚΕΚ) με "θύματα" χιλιάδες υποψηφίους νέους για εργασία όπου στην απόγνωση τους για ένα εισόδημα πιστεύουν τους πάντες . 

Οι άνεργοι θα πρέπει να προσέξουν διότι μεγάλη μερίδα των Ιδιωτικών κέντρων επαγγελματικής κατάρτισης επιδίδεται στη συστηματική παραπληροφόρηση των ανέργων υποστηρίζοντας ότι μόνο μέσω αυτών μπορούν να αιτηθούν τη σχετική συμμετοχή τους, ενώ παρουσιάζονται ως δήθεν «μεσολαβητές» για την επιτυχή έκβαση της υποψηφιότητάς τους. 

Έτσι διαμορφώνεται ένα ιδιότυπο καθεστώς "ομηρίας" των ανέργων και επιχειρείται η χειραγώγησή τους με την παραβίαση του προβλεπόμενου δικαιώματός τους να επιλέγουν ελεύθερα τόσο τον πάροχο όσο και το Πρόγραμμα Κατάρτισης με γνώμονα την αξιολόγηση της προσφερόμενης ποιότητας, τις ιδιαίτερες ανάγκες και την εξειδίκευσή τους, τις δυνατότητες και τις προσδοκίες τους» 

Είναι τουλάχιστον απαράδεκτο να μετατρέπεται η αγωνία των ανέργων σε «πεδίο» κερδοσκοπικής παραπλάνησης από επιχειρήσεις της ιδιωτικής αγοράς επαγγελματικής κατάρτισης. Εν κατακλείδι θα θέλαμε να ενημερώσουμε τους ανέργους ότι το πρόγραμμα δεν έχει ξεκινήσει και δεν καταχωρούνται αιτήσεις .

 Αναδημοσίευση απο το http://www.dikaiologitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου