Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

Να σταματήσει το πάρτυ των ΚΕΚ

Κινητοποιήσεις για την άμεση εξόφληση της πρώτης δόσης των προγραμμάτων εισόδου στην αγορά εργασίας μέσω επιταγών κατάρτισης (voucher) για νέους έως 29 ετών αποφάσισαν οι εργαζόμενοι στα εξάμηνα (πρώην πεντάμηνα) που οργανώνονται μέσω της συλλογικότητας «v for voucher-άδες».
Με πάγιο αίτημα την αντικατάσταση των προγραμμάτων ανακύκλωσης της ανεργίας από πολιτικές που θα προωθούν σταθερές θέσεις εργασίας με πλήρη δικαιώματα, οι «voucher-άδες» διεκδικούν κατ’ αρχάς την κατάργηση των μεσαζόντων των Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης. Με το επιχείρημα ότι «πρέπει να σταματήσει το πάρτι των ΚΕΚ», που επιδοτούνται από 1.080 ευρώ το κεφάλι για κάθε καταρτιζόμενο-ωφελούμενο έως 29 ετών, δημοσιοποιούν καταγγελίες για αθέμιτες πρακτικές των ΚΕΚ, συστήνοντας μια ιδιότυπη «μαύρη λίστα».
«Εχουμε συγκεντρώσει καταγγελίες από καταρτιζόμενους και εργαζόμενους σε ΚΕΚ, τα οποία δεν καταβάλλουν μισθούς και επιδόματα, υποστηρίζοντας ότι “τα προγράμματα πάγωσαν λόγω εκλογών”. Αυτό όμως είναι ψέμα. Πρόκειται για εγκεκριμένα κονδύλια ΕΣΠΑ που εκταμιεύονται κανονικά», λέει στην «Εφ.Συν.» ο Κώστας, μέλος της συλλογικότητας. Εργαζόμενη σε ΚΕΚ (τα στοιχεία της στη διάθεση της «Εφ.Συν.») καταγγέλλει ότι ο ιδιοκτήτης άφησε απλήρωτους εργαζόμενους και καταρτιζόμενους με πρόσχημα τις εκλογές, ενώ έγιναν ακόμα και απολύσεις με δικαιολογία την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού.
Ανεξόφλητοι
Κανένα από τα μέλη της συνέλευσης δεν έχει εξοφληθεί την πρώτη δόση του προγράμματος (400-480 ευρώ για 80 ώρες θεωρίας), ενώ αρκετοί ολοκληρώνουν τη δεύτερη φάση όντας απλήρωτοι. Πέρα από τις άμεσες δράσεις, ο βασικός στόχος παραμένει: «Είμαστε εργαζόμενοι όχι “ωφελούμενοι”. Για μας αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο».
Τα τρέχοντα προγράμματα αφορούν 30.000 νέους 25-29 ετών και 12.000 18-24 ετών με επιδόματα που δεν ξεπερνούν τα 373-410 ευρώ τον μήνα μικτά, χωρίς συντάξιμα ένσημα. Σκανδαλώδεις είναι οι όροι του προγράμματος που αναμένεται να ξεκινήσει για 16.600 ανέργους 29-64 ετών, το οποίο ο ΟΑΕΔ έχει καταγγείλει ως φωτογραφικό, καθώς τα ΚΕΚ εισπράττουν τη μερίδα του λέοντος της επιδότησης, με μόλις 1.600 ευρώ να καταλήγουν στον άνεργο για έξι μήνες απασχόλησης και το ΚΕΚ να εισπράττει 4.800-5.400 ευρώ το κεφάλι.

Αφροδίτη Τζιαντζή
Εφημερίδα των Συντακτών 9/2/2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου