Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

4.000 νέες θέσεις εγρασίας...από τους 35.000 voucher-ades!


4000 νέες θέσεις εργασίας...

Την επέκταση του προγράμματος επιταγής εισόδου στην αγορά εργασίας για άνεργους νέους, ηλικίας έως 29 ετών και του αντίστοιχου προγράμματος για τον τουριστικό κλάδο, προβλέπει απόφαση που υπεγράφη από τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννη Βρούτση. Πρόκειται για τη δεύτερη φάση των επιτυχημένων δράσεων του υπουργείου: «Επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας για άνεργους νέου έως 29 ετών» και «Επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας για άνεργους νέους ηλικίας έως 29 ετών στο κλάδο τουρισμού». Σκοπός είναι η δημιουργία 4.000 νέων θέσεων εξαρτημένης και πλήρους απασχόλησης από ιδιωτικές επιχειρήσεις ή εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που ασκούν οικονομική δραστηριότητα.”

Με την έναρξη των προγραμμάτων voucher, η πληροφόρηση που είχαμε από τα ΚΕΚ και η τάση του υπουργείου ήταν ότι με την ολοκλήρωση του προγράμματος κάθε συμμετέχων θα μπορούσε να παραμείνει στη θέση του. Αυτό θα γινόταν με κανονική πρόσληψη του voucherα, η οποία όμως θα επιδοτούνταν από το υπουργείο. Πριν από ένα μήνα, όλες αυτές οι ελπίδες διαψεύστηκαν και όλοι εμείς οι εργαζόμενοι στα voucher, οι ωφελούμενοι χωρίς δικαιώματα, αντιληφθήκαμε μια ακόμη φορά, το αδιέξοδο αυτών των προγραμμάτων.

Τα προγράμματα αυτά, για πολλούς από εμάς, ήταν μια ευκαιρία για εργασία, όπου ακόμα κι αν δεν παίρναμε χρήματα με το μήνα, είχαμε κάτι να περιμένουμε τελος πάντων. Πολλοί από μας, μάλιστα, δουλέψαμε στο αντικείμενό μας, πράγμα σχεδόν ακατόρθωτο στις μέρες μας. Πολλοί από μας δίναμε καθημερινά τον καλύτερό μας εαυτό, για να εξασφαλίσουμε τη συμπάθεια του εργοδότη μας, με την πιθανότητα να μας κρατήσει στη δουλειά, άλλωστε (σκεφτόμασταν) θα επιδοτείται για την εργασία μας, άρα μπορεί και για ένα τουλάχιστον χρόνο, να γλιτώσουμε την ανεργία...

Όλες αυτές οι σκέψεις, ήταν λογικό να γίνουν, η πραγματικότητα όμως μας “άδειασε” ακόμα μια φορά. Ο υπουργός Εργασίας εξήγγειλε 4000 επιδοτούμενες προσλήψεις για έξι μήνες μόνο. Δηλαδή, στο σύνολο των 35000 voucherαδων, μόνο οι 4000 θα παραμείνουν, εν ολίγοις όποιος προλάβει... Συν τοις άλλοις, οι επιχειρήσεις επιδοτούνται μόνο για 6 μήνες, δε αντίθεση με τον ένα χρόνο που είχε ακουστεί. Και βέβαια, η διάκριση στους κάτω και άνω των 25 συνεχίζει να υφίσταται. Τέλος, επιδοτείται ένα μέρος των ασφαλιστικών και όχι όλο το ποσό, πράγμα που κάνει λιγότερο συμφέρουσα στα μάτια του εργοδότη την πρόσληψη ενός επιπλέον ατόμου. 

Να διευκρινίσουμε ότι σε καμία περίπτωση δεν είμαστε υπέρ όλου αυτού του μοντέλου, ώστε να ζητάμε να επιχορηγούνται περισσότερο οι επιχειρήσεις, που θα μας προσλάβουν, αλλά όλα αυτά καταδεικνύουν ότι τα προγράμματα voucher δεν ενέχουν αυτό το στοιχείο το ιδανικού προγράμματος που σε εισάγει στην αγορά εργασίας. Αντίθετα, με τους διαχωρισμούς στις προσλήψεις που κάνει το υπουργείο, μπαίνει το ερώτημα, ποιοι είναι αυτοί οι 4000 “τυχεροί” που θα μείνουν και με ποια κριτήρια θα επιλεχθούν; Πώς μπορεί να θεωρηθεί πραγματική “είσοδος στην αγορά εργασίας” μια σύμβαση επιδοτούμενη, που έχει διάρκεια 6 μηνών, ούτε καν δηλαδή ένα χρόνο; 

Και εν τέλει, τίθεται το θέμα πόσο μπορεί να διαψεύδονται οι ελπίδες των νέων ανθρώπων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, ότι ίσως αυτό είναι ένα εισιτήριο για την έξοδο από την ανεργία· και πόσο καταστρεπτικό είναι για τους μελλοντικούς εργαζόμενους, αυτός να είναι ο μοναδικός τρόπος να βρουν δουλειά, ή στον αντίποδα, να επιλέγονται από τις επιχειρήσεις μόνο κάτοχοι voucher;

Αυτές είναι μόνο μερικές σκέψεις που μας ωθούν στο να δούμε πώς μπορούμε να πετύχουμε την επίλυση ορισμένων από αυτά τα ζητήματα. Είναι μερικές σκέψεις που μας κάνουν να καταλάβουμε, ότι παρόλο τον κατακερματισμό και τον διαχωρισμό που έχουμε υποστεί, όλοι εμείς οι ωφελούμενοι σε τέτοια προγράμματα, είμαστε στην ίδια μειονεκτική θέση και μία υπογραφή σύμβασης δε μας καθιστά αυτομάτως προνομιούχους απέναντι σε όσους δεν έχουν υπογράψει. 

Τελικά, η υπογραφή μιας εξάμηνης σύμβασης δε λύνει το πρόβλημα της ανεργίας, ούτε τα προγράμματα αυτά, είναι τρόπος επίλυσης της. Οπότε ας αρχίσουμε να μελετάμε πώς μπορούμε να βελτιώσουμε μόνοι μας και όλοι μαζί τις ζωές μας, ας πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας και ας διεκδικήσουμε επιτέλους τα δικαιώματά μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου