Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου 2013

Voucherοσύμβαση και άλλα κακόγουστα αστεία… (με την ευγενική χορηγία ΕΣΠΑ και ΚΕΚ)

Συγχαρητήρια είσαι«ωφελούμενος» voucher! Και τώρα;
Έχεις στα χέρια σου την «επιταγή εισόδου στην αγοράεργασίας». Σου δίνεται η ευκαιρία τις δύσκολες αυτές μέρες να ξεκινήσεις τηνεργασία σου στη θέση που «επιθυμείς». Συγχαρητήρια για αυτό, αλλά ποια είναι ηπραγματικότητα;
Στην ουσία, ανήκεις σε μια διαφορετική ομάδα, που δεν έχεικανένα εργασιακό δικαίωμα. Παρόλο που παράγεις έργο, δεν θεωρείται ότιεργάζεσαι, αλλά ότι επωφελείσαι. Έτσι, σου προσδίδεται η ιδιότητα τουπρακτικάριου με σεμιναριακή-πρακτική άσκηση, ώστε όσα πτυχία και να έχεις, είτεδιπλώματα, είτε μεταπτυχιακά, είτε διδακτορικά, παίρνεις μισθό ανειδίκευτουεργάτη χωρίς να έχεις καν τα δικαιώματά του.

Άρα τι δικαιώματαέχεις;
 Ουσιαστικά κανένα. Αυτό που σου προσφέρεται είναιιατροφαρμακευτική κάλυψη και όχι συντάξιμα ένσημα, ενώ διατηρείς την κάρταανεργίας του ΟΑΕΔ. Παρά ταύτα, αν αρρωστήσεις πάνω από 10 μέρες (σύνολο 60ώρες) χάνεις τις παροχές και βγαίνεις από το πρόγραμμα, όσο καιρό και αν έχειςδουλέψει. Και για να μην ξεχνιόμαστε η «ωφέλεια» χάνεται εξ ολοκλήρου και δενπληρώνεσαι τίποτα, επίσης μη λαμβάνοντας υπόψη πόσο καιρό δούλεψες.

Πώς και πόσα πληρώνεσαι;
  Όσον αφορά τις αποδοχές, αφενός υπάρχει 23% φόρος καιαφετέρου, είναι «θολό το τοπίο» γύρω από τις ημερομηνίες των πληρωμών. Πότε, από ποιον και κυρίως ανθα πληρωθείς, κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με σιγουριά, ούτε τα ίδια τα ΚΕΚ,που είναι η μεσάζοντες του προγράμματος. Μέχρι στιγμής, αυτοί που πληρώθηκαν τοεκπαιδευτικό επίδομα (305 Ε καθαρά) είναι λίγοι και βρίσκονται ήδη στο πέραςτης πρακτικής τους, ενώ να σημειωθεί ότι η τριμερής σύμβαση έγραφε ότι τοεπίδομα καταβάλλεται μετά το πέρας του πρώτου μήνα από την έναρξη της πρακτικήςστη εταιρία. Έτσι, η αποπληρωμή μας από τα ΚΕΚ για το σεμιναριακό κομμάτι μέχριστιγμής ήταν εκπρόθεσμη και εκτός της υπογραφείσας σύμβασης εργασίας. Και τι θαγίνει με το υπόλοιπο ποσό? Θα καταβληθεί στην ώρα του ή η «ωφέλεια» θαπροσφέρει επιπλέον οικονομική στενότητα? Διότι, πρακτικά, παράγεις έργο και άραθα πρέπει να πληρώνεσαι...αντ’ αυτού ξοδεύεσαι κι από πάνω.

Τελικά τι ρόλο παίζουντα ΚΕΚ?
 Τα ΚΕΚ είναι οι μεσάζοντες ευρέσεως εργασίας. Διαχειρίζονταιτα προσωπικά στοιχεία που τους δίνουμε εμείς οι «ωφελούμενοι» όπως θέλουν,στέλνοντας κατά συρροή τα βιογραφικά, ανεξαρτήτως των επαγγελματικώναντικειμένων των ενδιαφερομένων, μήπως και τσιμπήσουν καμιά παραπάνω σύμβαση,εκμεταλλευόμενοι την ανάγκη που υπάρχει. Επιχορηγούνται με πάνω από 1000Ε το«κεφάλι» και δρουν εν τέλει ως ενοικιαστές ανθρώπων. Οι ωφελούμενοι είναιτουλάχιστον 35000. Σημείωσε ότι, οι εταιρίες αυτές ενοικίασης πληρώνονται πολύνωρίτερα και από εμάς τους ωφελούμενους και αποδεσμεύουν τα χρήματα όποτε τους συμφέρει.Όπως ξέρεις, εάν ένας ωφελούμενος διακόψει τη σύμβαση σταματά αυτομάτως και τοδικαίωμα είσπραξης των δεδουλευμένων. Με λίγα λόγια, εμείς οι voucher-άδες είμαστε ο τελευταίος τροχός τηςαμάξης.

Και ποιους τελικάσυμφέρει, τους ωφελούμενους ή τους εργοδότες;
 Ο εργοδότης δεν ξοδεύει «μία», ενώ εσύ εργάζεσαι γι’ αυτόν,ίσα-ίσα επιδοτείται γι’ αυτό και τελικά έχει τζάμπα εργατικό δυναμικό. Είναισαφές, λοιπόν, ποιοι έχουν το συμφέρον. Μάλιστα, έχουν παρατηρηθεί απολύσεις εργαζομένωνμε σκοπό η θέση τους να καλυφθεί από ωφελούμενους που ανακυκλώνονται κάθε 5μήνες. Άρα, όσο και να προσπαθήσεις, ότι και να σου πουν, όσο καικαλός να’ σαι, το πιο πιθανό είναι ότι θα «ανακυκλωθείς».

Μέσα σ’ αυτή τηνκατάσταση τι μπορούμε να κάνουμε;
Όντας κατακερματισμένοι σε πάρα πολλούς χώρους εργασίας ανάτην Ελλάδα και με δυσκολία προστασίας των δικαιωμάτων μας και οργάνωσης μαςστους υπάρχοντες φορείς, προκύπτει το πώς θα οργανωθούμε για να λύσουμε ταπαραπάνω προβλήματα και σε μικρό χρονικό διάστημα.
Καλούμε, λοιπόν,  τουςκατόχους voucher να ανταλλάξουμε εμπειρίες από τους χώρους εργασίας και ΚΕΚκαι να συζητήσουμε για τα ζητήματα που προκύπτουν, να οργανωθούμε και να δράσουμε ενωμένοι. 

Διεκδικούμε:
- Αντικειμενικήπληροφόρηση απ’ ευθείας συνεννόηση με το Υπουργείο, χωρίς τους ιδιωτικούς μεσάζοντες ΚΕΚ.
-Ένταξη στο συνταγματικά κατοχυρωμένο εργατικό δίκαιο.
-Ένταξη στα ασφαλιστικά μας ταμεία κατά επάγγελμα και τα αντίστοιχα σωματεία

ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ. ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.

Η ΕΡΓΑΣΙΑ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΩΦΕΛΕΙΑ ΑΛΛΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου